Въведеният в понеделник режим на водата в Перник доведе до уволнение

...
Въведеният в понеделник режим на водата в Перник доведе до уволнение
Коментари Харесай

Режимът на водата в Перник доведе до уволнение на шефа на ВиК

Въведеният в понеделник режим на водата в Перник докара до уволняване на шефа на локалното ВиК Иван Витанов. Това заяви заместител районният министър Николай Нанков, който в сряда бе в града, с цел да разисква опциите за справяне с невижданата водна рецесия. Перничани към този момент получават вода по 5 часа заран и 5 часа по здрач. Засега се обрисува този режим да продължи най-малко 4 месеца. Решението за уволнението на Витанов бе оповестено, откакто по-рано през деня перничани щурмуваха постройката на сдружението. С крясъци " Оставка " протестиращите се пробваха да влязат вътре, само че бяха спрени от полицията.

От понеделник в града и близките обитаеми места е въведен воден режим. Причината за това е фрапантно ниското равнище на язовир " Студена ". Жителите на Перник и на засегнатите околни селища настояваха някой да поеме отговорност и да реши казуса. Недоволните граждани настояха и за интервенция от страна на премиера Бойко Борисов. Дали незабавното командироване на заместник районния министър и скоростното уволняване на шефа на локалното ВиК е разследване на премиерски инструкции, не е ясно.

" През март и април язовир " Студена " беше пълен 65%. През август и септември сякаш водата стартира да изчезва с часове. Това за мен значи, че водата би трябвало да е изпускана, с цел да се прави нещо - дали е било поради промишлени потребности, дали е било поради така наречен " подводен прийом ", който не е бил подводен ", сподели един от протестиращите пред Нова тв. Става дума за ремонта на стената на язовира, който бе рекламиран от стопаните на язовира, че се прави по допустимо най-модерния способ, с който се заобикаля и източване на оборудването.

" Ако всички протестиращи не получат съответни отговори и не се вземат ограничения, с които градът да бъде избавен от бедственото състояние, естествено, че ще бъдем в протестна подготвеност ", каза  в сряда Надежда Димова - организатор на митинга.

НА СУХО

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник. Това сподели шефът на Басейнова дирекция " Западнобеломорски регион " в екоминистерството инж. Радослав Георгиев пред БНР. На въпрос по кое време са разбрали, че има проблем с язовира и водата в него понижава фрапантно, той обясни, че информацията е била оценена през септември. Мярката, която е била взета, е да се прекрати използването на питейна вода за промишлени потребности. Данни за източване на язовира все още няма. А близкият язовир - " Долна Диканя ", на който се разчиташе за помощ, се оказа със инфектирана със салмонела и негодна за питейни потребности вода.

КАСКАДА

Режимът на водата визира от ден на ден и повече места в България. Към Перник, Ловеч и Плевен, където е разгласен воден режим, вчера се причислиха и няколко бургаски общини - Айтос, Карнобат, Несебър, Камено, Сунгурларе и Руен. За разлика от останалите градове обаче при тях безводието ще бъде единствено в границите на съвсем два дни, а повода е есенно-зимната профилактика на оборудванията на язовир " Камчия ", оповестиха от ВиК-Бургас. Водният режим ще бъде в разнообразни часове, а естественото подаване ще бъде възобновено след 00.00 часа в петък.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР